Recomandări Poliţia de Frontieră Română
Înainte de plecarea în străinătate, contactaţi ambasada statului în care veţi efectua călătoria, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit pentru obţinerea de informaţii suplimentare referitoare la legislaţia locală. De asemenea, condiţiile speciale de călătorie în statele de destinaţie pot fi aflate de la reprezentanţele diplomatice româneşti din străinătate.
Pentru Turcia – Începând cu data de 01.01.2015, cetățenii români ce călătoresc în Turcia, trebuie să dețină pașapoarte a căror valabilitate să fie de minim 150 de zile de la terminarea călătoriei. Nu se acceptă intrarea în Turcia pe baza cărții de identitate! Depășirea acestei perioade chiar și cu 1 zi duce la refuzul îmbarcării călătorilor. De asemenea, pașaportul trebuie să cuprindă cel puțin o filă liberă pentru aplicarea ștampilelor de intrare, în caz contrar, autoritățile de frontieră vor refuza accesul pe teritoriul Turciei.
Pentru Egipt – cetăţenii români pot călători doar în baza unei vize obţinută de la reprezentanţa diplomatică a statului egiptean. Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc. (În cazul în care se doreşte totuşi obţinerea vizei în prealabil, titularii trebuie să se asigure că nu deţin un paşaport temporar – valabil 1 an). Titularii de paşapoarte dipomatice şi de serviciu au obligaţia să obţină vizele de intrare în prealabil, de la un oficiu consular egiptean. Pentru aceste categorii de persoane vizele nu pot fi obţinute la aeroport.
Pentru Emiratele Arabe Unite – cetăţenii români pot călători doar în baza unei vize obţinută de la reprezentanţa diplomatică a respectivului stat.
Pentru Thailanda – cetăţenii români pot călători doar în baza unei vize obţinută în prealabil de la reprezentanţa diplomatică a respectivului stat sau de pe aeroport la sosirea în destinaţie (deţinătorii de paşaport temporar nu pot aplica pentru viza la sosire în destinaţie); de asemenea, cetăţenii români pot călători, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără viză, în baza paşaportului diplomatic sau de serviciu dar cu respectarea condiţiilor de călătorie generale. Copiii au nevoie de paşaport individual.
Condiţii generale de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Schengen şi Spaţiului Economic European
Cetăţenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Schengen şi Spaţiului Economic European, în următoarele condiţii:
Ca cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, românii beneficiază de un control minim la trecerea frontierei, ce constă într-o verificare rapidă şi imediată a documentelor de călătorie pentru stabilirea identităţii.
Controlul se efectuează pe culoarul (culoarele) special amenajat – pentru cetăţeni U.E. si S.E.E. – iar, la final, Poliţia de Frontieră nu aplică, în documentul de călătorie, ştampila de intrare / ieşire în/din ţară.
Într-o manieră aleatorie ori în baza unor analize de risc, poliţiştii de frontieră pot efectua controale mai riguroase/suplimentare asupra persoanelor şi mijloacelor de transport/obiectelor acestora, respectându-se întotdeauna prevederile legislaţiei în vigoare.
Dacă se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de ieşire din ţară, şeful punctului de trecere a frontierei dispune întreruperea călătoriei.
Membrii de familie ai cetăţenilor români, care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, pot ieşi de pe teritoriul României în baza unui pasaport valabil şi a vizei de intrare, cu excepţia cazurilor în care obligativitatea vizei este desfiinţată în condiţiile legii.
Membrul de familie care nu este cetăţean al Uniunii Europene, dar este în posesia unui document valabil, care atestă rezidenţa pe teritoriul unui stat membru (în calitate de membru de familie al unui cetăţean U.E.), este scutit de obligativitatea obţinerii unei vize.
În cazul cetăţenilor români minori, ieşirea din ţară se face cu respectarea prevederilor Legii 248/2008. Poliţia de Frontieră Română recomandă respectarea termenului de şedere în statele de destinaţie, precum şi documentarea prealabilă, la reprezentanţele diplomatice ale acestor ţări din Romania, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere în fiecare dintre aceste state.
Lista statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen şi Spaţiului Economic European
Termenul legal de şedere
Cetăţenii români – ca cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene – se bucură de dreptul comunitar al liberei circulaţii.
Conform Directivei 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora (art. 6, alin. 1), românii au “dreptul de şedere pe teritoriul altui stat membru pe o perioada de cel mult trei luni, fără nici o altă condiţie sau formalitate în afara cerinţei de a deţine o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil”.
Pentru o şedere mai mare de trei luni, persoanele trebuie să îşi reglementeze situaţia, în conformitate cu legislaţia statului în care se află.
În ţările membre ale Spatiului Schengen, cetăţenii români au dreptul legal de şedere o perioada de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolului 20, paragraful 1, din Convenţia de aplicare a Acodului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de şedere nu trebuie să depăşească 90 zile, de la data primei intrări în Spaţiul Schengen. După consumarea celor 90 zile, cetăţeanul român are obligaţia de a părăsi Spaţiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.
Definiţii
Legislația cu privire la călătoria în alte state în afara spațiului Uniunii Europene
Condiţii generale de călătorie în statele pentru care nu este necesară viza de intrare Statele în care cetăţeanul român nu are nevoie de viză de intrare sunt:
• Albania, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Bahamas, Barbados, Belize, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Brunei, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Dominica, Republica Dominicana,Ecuador, El Salvador, Fiji, Filipine, Georgia, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Israel, Japonia, Kiribati, Macao, Macedonia – FYROM, Malaezia, Maroc, Mauritius, Mexic, Micronezia, Moldova, Monaco, Muntenegru, Nicaragua, Noua Zeelanda, Paraguay, Peru, Saint Kitts & Nevis, Saint Vincent & Grenadine, San Marino, Santa Lucia, Serbia, Seychelles, Sfantul Scaun, Singapore, Tanzania, Trinidad Tobago, Tunisia, Turcia, Ucraina, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia.
Pentru a călători în aceste state, la ieşirea din ţară, trebuie să deţineţi paşaportul valabil şi, de asemenea, să îndepliniţi condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare (vezi lista statelor care permit intrarea în ţară pe baza cărţii de identitate).
În ţările pentru care nu este necesară viza de intrare, cetăţenii români au dreptul legal de şedere, în fiecare stat în parte, o perioada de 30 – 90 de zile, într-un interval de 6 luni (vezi Regimul călătoriilor cetăţenilor români în străinatate).
Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de şedere efectuate nu trebuie să depăşească 30 – 90 zile, de la data primei intrări în statul respectiv. Vă recomandăm, înainte de plecarea în străinătate, să contactaţi ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională.
După consumarea perioadei legale de şedere, cetăţeanul român are obligaţia de a părăsi teritoriul statului respectiv, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări. Condiţii de ieşire din ţară pentru cetăţenii români minori
În baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Prin reprezentant legal se inţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercitedrepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.
Legislația cu privire la călătoria minorilor în afara granițelor țării
Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoana fizică majoră – în următoarele cazuri:
Documente doveditoare ale decesului sunt:
Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului:
Declaraţia şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condiţiilor exercitării dreptului la libera circulaţie se prezintă, în original şi în fotocopie, Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieşirea din ţară. Însoţitorul, care călătoreşte în străinătate împreună cu un minor, are următoarele obligaţii:
Minorul care călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin unul dintre părinţi sau de reprezentantul său legal nu poate fi încredinţat de către acesta unei persoane de pe teritoriul altui stat, atunci când faţă de minor s-a dispus măsura educativă a libertăţii supravegheate, în condiţiile legii penale.
Poliţiştii de frontieră vor intrerupe călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite condiţiile menţionate anterior, în următoarele situaţii:
În situaţia în care poliţiştii de frontiera constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 248/2005 pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi şi nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate mai sus, se informează acestia, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil.
În cazul în care nu este posibilă informarea părinţilor, poliţiştii de frontieră anunţă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care iniţiază procedura aplicabilă minorilor neînsoţiţi, potrivit legii.
Limitarea exercitării dreptului cetaţenilor români la libera circulaţie in străinătate
Cetăţenilor români le este garantat dreptul la liberă circulaţie, însă în situaţia nerespectării obligaţiilor legale acestora le poate fi limitată exercitarea acestui drept în condiţiile limitativ prevăzute de Legea 248 din 20 iulie 2005.
Limitarea exercitării dreptului cetaţenilor români la libera circulaţie în străinătate se poate face numai temporar, în cazurile şi în condiţiile prevăzute în lege şi constă în restrângerea sau, dupa caz, suspendarea exercitării acestui drept.
RESTRÂNGEREA exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinatate reprezintă interdicţia temporară de a călători în anumite state, dispusă de autorităţile competente române, în condiţiile Legii 248 din 20 iulie 2005.
SUSPENDAREA exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate reprezintă interdicţia temporară de părăsire a teritoriului României, instituită de drept sau, după caz, de către autorităţile competente, în condiţiile Legii 248 din 20 iulie 2005.
Obligaţiile cetăţenilor români pe perioada şederii în străinătate
Pe perioada şederii lor în străinătate, cetăţenii români au următoarele obligaţii:• să respecte legislaţia României şi să nu desfăşoare activităţi de natură să compromită imaginea României ori care să contravină obligaţiilor asumate de Romania prin documente internaţionale;• să respecte legislaţia statului în care se află, precum şi scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra şi, după caz, de a ramâne pe teritoriul statului respectiv, în condiţiile stabilite prin legislaţia acestuia sau prin documentele internaţionale încheiate cu România;• să depună toate diligenţele în vederea acordării de ajutor cetăţenilor români aflaţi în dificultate pe teritoriul statului pe care se află, informând cu privire la astfel de situaţii misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din statul respectiv;• în cazul stabilirii reşedinţei sau a domiciliului în străinătate, să informeze cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României;• să informeze cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României cu privire la orice schimbare intervenită în starea lor civilă.
Recomandări
Ce trebuie să aveţi în vedere la trecerea frontierei române:
Nota: În cazul efectuării unei călătorii in Turcia, conform informării primite din partea autorităţilor turce cu privire la noile prevederi ale regimului importurilor temporare, persoanele care conduc autoturisme şi nu sunt proprietarele acestora vor putea intra cu mijlocul de transport în această ţară, după prezentareaurmătoarelor acte traduse in limba turcă:
NU UITAŢI: legislaţia româna pedepseşte deţinerea, traficul si consumul de droguri.
Ce trebuie să ştiţi înainte de efectuarea unei călătorii în străinătate:• respectaţi termenul de şedere în statele de destinaţie şi documentaţi-vă, în prealabil, la reprezentanţele diplomatice ale acestor ţări din România, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere în fiecare dintre aceste state;• în cazul pierderii, furtului sau deteriorării documentelor de călătorie trebuie să reclamaţi această situaţie, în cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de poliţie sau jandarmerie din acea ţară;
Autoritatea respectivă eliberează o dovadă din care rezultă că evenimentul reclamat a fost luat in evidenţă, document ce este necesar la reprezentanţa diplomatică a României din acel stat, pentru eliberarea unui paşaport consular valabil pentru întoarcerea în România, precum şi în ţara în vederea obţinerii altor documente.
ATENȚIE!
Aceste informații pot fi modificate fără ca agenția să fie anunțată în prealabil! Turiștilor le revine obligația de a verifica prin intermediul instituțiilor abilitate condițiile de călătorie în funcție de destinație (www.politiadefrontiera.ro, www.mae.ro, ambasadele/consulatele țărilor de destinație).