Insula Creta, cea mai mare, cea mai populată dar și una dintre cele mai însorite și mai populare dintre insulele Grecești, se bucură de plaje foarte frumoase, de o bogată zestre antică, de tradiții, de preparate culinare delicioase, de orașe vibrante și de de sate fermecătoare. Toate acestea merită descoperite, pentru că împreună pot asigura vacanțe superbe pentru turiștii ce vin aici. Și nu sunt puțini cei care revin an de an în Creta, încântați fiind de tot ceea ce pot face și ce pot vedea aici.
Se spune că Insula Creta este una dintre cele mai însorite zone ale Greciei, bucurându-se de mai mult de 300 de zile însorite pe an. Tocmai soarele ce încălzește cu generozitate această insula face ca vinul produs aici sa fie unul tare, cu o concentrație mai mare de alcool decât majoritatea vinurilor de pe piață.
Și tot soarele generos dar și vântul sunt folosite de cretani și ca o importantă sursă de energie, sistemul energetic din Creta fiind cel cel mai mare sistem energetic autonom din Grecia .
În Creta se produce și un ulei de măsline extra-virgin, de foarte bună calitate, acesta obținându-se direct din măsline, prin presarea acestora la rece cu ajutorul unor pietre de granit, fără ca vreun procedeu chimic să fie implicat în procucție. Astfel, uleiul de măsline extravirgin cretan pastrează toate substanțele naturale conținute de măsline, având un conținut ridicat de antioxidanți. Și dacă tot vorbim despre bunătățile produse în Creta, trebuie să menționăm și mierea de cimbrișor cretan, despre care se spune că este cea mia bună miere dar și cea mai scumpă, asta datorându-se tocmai proprietăților sale deosebite.
Peste tot în pe insulă veți vedea tufișuri imense de leandru - mai ales leandru de un roz superb, dar și de alte culori: alb, roșu, galben sau portocaliu. Leandrul conține o toxină puternincă însă, și de aceea, pentru a împiedica animalele să ajungă pe șosele, sunt plantați leandri pe marginea drumurilor.
Știați că insula Creta se deplasează în mod constant? Și desi este mai aproape de Africa decât de Grecia continentală, Creta continuă să se apropie de continentul african cu aproximativ 3 centimetri în fiecare an!
Chania este al doilea cel mai mare oraș al insulei Creta dar și cel mai pitoresc. Farmecul său unic vrăjește turiștii de pretutindeni. În perioada în care Chania a fost stăpânită de venețieni au fos construite multe dintre clădirile cele mai importante ale orașului. Însă și stăpânirea otomnă și-a lăsat amprenta asupra arhitecturii orașului. În acea perioadă multe biserici au fost transformate în moschei și chiar au fost construite moschei dar și băi publice și fântâni.
Orașul Chania se poate împărți în două: orașul vechiși orașul modern, care este și cel mai mare. Amestecul de influențe otomane și venețiene este foarte evident în partea veche a orașului, unde un far venețian și o veche moschee străjuiesc portul din Chania. De-a lungul portului se găsesc o mulțime de case venețiene renovate,colorate în nuanțepastelate, ce găzduiesc hoteluri, pensiuni dar și restaurante, portul fiind de altfel cea mai populară zonă a orașului, iar o plimbare în vechiul port este pe lista lucrurilor de făcut în Chania pentru orice turist care ajunge aici. Dar și Muzeul de Arheologie și Muzeul Maritim merită vizitate de asemenea.
Fortăreața Firkas, care a fost construită la începutul anilor 1600 pentru a proteja intrarea în portul venețian, este acum restaurată și găzduiește Muzeul Maritim, fiind un loc foarte bun pentru o vedere panoramică asupra portului și deci unul din locurile “vânate” de cei ce doresc să facă fotografii memorabile.
Orașul vechi a fost în trecut înconjurat de ziduri de fortificație venețiene, însă acum mai pot fi văzute rămășițe ale acestori ziduri doar în zonele estice și vestice ale orașului, partea vestică a zidului fiind cea mai bine păstrată. Însă tocmai spațiul dintre aceste ziduri a fost leagănul civilizațiilor care s-au dezvoltat aici.
Iti multumim pentru ca ai lasat comentariul tau!Dupa ce comentariul va fi aprobat va aparea pe aceasta pagina...